Mine søskende og jeg har ved gaveskøde i 1981 fået overdraget hver en tredjedel af et sommerhus, som dengang tilhørte vores forældre. Jeg fik overdraget min andel som særeje, da jeg på det tidspunkt var fraskilt, mens mine to søskende, som var gift, fik deres andele som fælleseje. Og som et led i overdragelsen betingede min far sig, at der blev oprettet en interessentskabskontrakt, som blev tinglyst på ejendommen.
I kontrakten står blandt andet, at hvis en af interessenterne ønsker at udtræde, skal vedkommendes andel tilbydes de øvrige til en pris, der svarer til ejendomsvurderingen. Hvis de resterende interessenter ikke ønsker at købe, kan andelen sælges til tredjemand på tilsvarende vilkår. Hvad der derimod ikke er taget højde for er et generationsskifte.
Nu er vores forældre for længst døde og vi selv kommet op i årene. Jeg er gift igen, og min ægtefælle og jeg har hver især to børn, men ingen sammen.
Da vi ved indgåelse af vort ægteskab fik lavet testamente, blev der sagt, at det stort set er umuligt at få omstødt et særeje, når giveren ikke mere lever.
Er det stadig tilfældet?
Her kommer så mine sidste spørgsmål:
Kan I oplyse, hvad der sker med min andel af sommerhuset, når jeg dør?
Går arveloven forud for interessentskabskontrakten, så mine to børn kan sælge min andel uden at være bundet af interessentskabskontraktens betingelser?
Eller kan mit særeje frikøbes fra boet af de to andre interessenter?
“N.N.”
Svar:
JA!, to gange NEJ! og TJA!
Du har ingen mulighed for at ændre et særeje, som dine forældre har etableret på dine vegne i forbindelse med en gave. Derfor tilhører din andel af sommerhuset dig fortsat som særeje. Da særejet blev etableret før den 1. oktober1990, er det et såkaldt fuldstændigt særeje, dvs. særejet gælder såvel ved separation og skilsmisse som ved død.
Vi ved ikke, hvad du mener med, at arveloven skulle gå forud for interessentskabskontrakten. Arveloven bestemmer noget om fordelingen af de værdier, som du efterlader dig, og i den sammenhæng skal din andel af sommerhuset opgøres til den værdi, som andelen har, og som er reguleret i den pågældende interessentskabskontrakt.
Som vi fortolker interessentskabskontrakten skal dit dødsbo tilbyde, at de to andre interessenter kan købe andelen for en tredjedel af sommerhuset seneste kontante vurdering. Ønsker de ikke at købe, så kan dine arvinger – eller andre – overtage andelen.
Når andelen overtages af andre, er den ikke længere særeje, men indgår i den formueordning, som den pågældende køber måtte have. Derfor bliver det ikke et spørgsmål om “at frikøbe et særeje”, men om et salg af din andel af sommerhuset.
J.G./E.F.