Jeg mistede min samlever for et par år siden, efter vi havde delt bolig i otte år. Min samlever efterlod sig en datter, som nu er 31 år, og som jeg opfatter som min steddatter, selv om jeg aldrig blev gift med hendes mor.
Da pigen betyder alt for mig, har jeg forsøgt at gennemføre en voksenadoption, men det fik jeg afslag på, fordi hun ikke havde boet sammen med mig.
Kan det være rigtigt?
Jeg er for mange år siden blevet udlagt som far til to børn, som jeg aldrig har set, og som skal arve mindst muligt efter mig, mens min ”steddatter” skal arve mest muligt. Men jeg har fået oplyst, at hun kommer til at betale 36,25 % i arveafgift.
Er det rigtigt?
Jeg ønsker, at min ”steddatter” skal have alt, hvad jeg ejer, og jeg er villig til at give hende det, mens jeg stadig er i live. Men det skal hun betale skat af.
Findes der juridisk set en måde, så min ”steddatter” skatte- og afgiftsfrit kan få eller arve alt, hvad jeg ejer?
Jeg er 69 år og har værdier for cirka 900.000 kr.
”O.P.”
Svar:
JA!, JA! og atter JA!
Det omtalte afslag på voksenadoption er enkelt sagt helt efter reglerne, og det samme gælder den omtalte procentsats på 36,25 % i boafgift af arv til din afdøde samlevers datter.
Du kan kun give sin samlevers datter alt, hvad du ejer, uden det udløser skat, såfremt I gør noget meget usædvanligt. Nemlig indgår ægteskab. Herefter kan du via en gaveægtepagt forære hende alt, uden der skal betales gaveafgift eller skat af gavens værdi.
Da en efterlevende ægtefælle ikke betaler noget i boafgift, vil et ægteskab også slette de 36,25 %, som hun ellers skulle betale af den arv, som hun måtte få efter dig.
Men om din afdødes samlevers datter vil foretrække at betale skat eller boafgift af gaver eller arv fra dig, kan vi naturligvis ikke svare på.
J.G./E.F.